Η Προϊστορία

Εκατομμύρια χρόνια πριν, ποταμίσιοι ογκόλιθοι κι ασβεστολιθικά πετρώματα «χύνονταν» στη θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε όλη τη Θεσσαλία. Όταν κάποτε τα νερά αποτραβήχτηκαν στο Αιγαίο, διαμορφώθηκαν οι αλπικές πτυχώσεις της οροσειράς της Πίνδου. Έτσι «αναδύθηκαν» και τα Μετέωρα. Σε κάποιες κορυφές τους κείτονται έως σήμερα απολιθωμένα όστρακοειδή!

Η Ιστορία…

Το άγριο κι απροσπέλαστο τοπίο του «πέτρινου κήπου» των Μετεώρων αποτέλεσε φιλόξενο καταφύγιο για τους πρώτους χριστιανούς ασκητές. Ο εποικισμός των βράχων είναι από μόνος του ένας αξιοθαύμαστος άθλος. Μεσολάβησαν αιώνες κι ένα πλήθος σκληροτράχηλων κι αφοσιωμένων μοναχών, που σαν τα μυρμήγκια σκαρφάλωναν στις απόκρημνες πλαγιές για να μονάσουν αφιερώνοντας τη ζωή τους στο Θεό. Θεμελιώθηκαν έτσι τριάντα περίπου Ιερές Μονές, απ’ τις οποίες δυστυχώς διασώθηκαν μόλις έξι (Αγ. Νικόλαος ο Αναπαυσάς, Ρουσάνου, Βαρλαάμ, Μεγάλο Μετέωρο, Αγία Τριάδα, Άγιος Στέφανος). Σαν αετοφωλιές στέκουν αγέρωχα πάνω στους ανεμοδαρμένους βράχους, που η θέα τους και μόνον κόβει κυριολεκτικά την ανάσα! Ανδρικές ή γυναικείες, ορθώνονται και κατοικούνται αδιάλειπτα, σε πείσμα των καιρών, διαχρονικοί φρουροί της πίστης και της Ορθοδοξίας.

Η Συνέχεια

Απ’ το 1988 τα Μετέωρα περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα είναι πια προσβάσιμα στο σύνολο των τουριστών, των προσκυνητών αλλά και των αθλητών που συρρέουν απ’ όλον τον κόσμο, για να θαυμάσουν από κοντά το μοναδικό αυτό δημιούργημα της φύσης, πλαισιωμένο απ’ τα έργα των ανθρώπων. Μια πανδαισία αθλητικών δραστηριοτήτων συνυπάρχει αρμονικά με τον πνευματικό αγώνα των σύγχρονων ασκητών. Ένα δαιδαλώδες δίκτυο αρχέγονων και νεότερων μονοπατιών, σμιλεμένων άλλοτε απ’ ανθρώπους, άλλοτε από κατσίκια κι άλλοτε απλώς απ’ τα στοιχεία της φύσης, συμπληρώνει το ασφάλτινο οδικό δίκτυο. Κάποια απ’ αυτά τα μονοπάτια έχουν τη μοναδική ευκαιρία ν’ απολαύσουν κι οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στο Meteora Trail Running!